Studeren…

      10 Reacties op Studeren…

Na een paar maanden vakantie te hebben gehouden ben ik nu weer volop aan de gang met mijn studie HBO verpleegkunde. Het is veel, het is soms zwaar en ik denk wel eens: waar ben ik in vredesnaam aan begonnen! Maar waarom ga ik toch door? Ik doe het niet om hogerop te komen, om teamleider te worden of om meer geld te verdienen.

Mijn diepste drive is dat ik verandering zou willen. Verandering in de gezondheidszorg, veranderingen in de mind-set van mensen, veranderingen in levens van mensen zodat ze bewuster gaan leven. Het is bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat het eten van veel rood vlees kankerverwekkend is. Waarom stoppen we er dan niet massaal mee? Het is wetenschappelijk bewezen dat het eten van meer plantaardige voedingsstoffen gezonder voor je is, waarom doen we dat dan niet met z’n allen? Waar gaat het fout? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen er persoonlijk in hun hart anders over gaan denken?

Ik heb een grote interesse in de natuurlijke geneeswijze. Ben ik dan tegen de reguliere geneeskunde? Nee, zeker niet, voor de acute problematiek is het ziekenhuis de aangewezen plek om heen te gaan. Ik werk er zelf met heel veel liefde. Maar voor de chronische klachten van mensen zijn veel meer zaken belangrijk, dan ben je niet gebaat bij alleen maar een pilletje of een andere behandeling. Dan is het veranderen van je levensstijl soms echt nodig en is een coaching traject heel zinvol.

En wat dacht je van de complementaire zorg? Ook deze kant van de zorg is steeds meer het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Hippocrates beschouwde zelf vroeger al lichaam en geest als één geheel. Hij geloofde ook dat het belangrijker is om de persoon te kennen die een ziekte heeft dan de ziekte te kennen die de persoon heeft. Complementaire zorg kan een goede bijdrage leveren aan het welzijn van de patiënt. Een gebied die nog heel erg onontgonnen is, maar waar de wetenschap eigenlijk niet meer omheen kan.

Ook de farmacologie heeft mijn interesse. Hoe kan het dat mensen soms jaren bepaalde anti-depressiva slikken terwijl het wetenschappelijk is bewezen dat de meeste medicijnen maar voor een korte periode werken? Als je een abonnement op videoland hebt kan je een interessante documentaire zien over een arts die alternatieven zoekt voor medicatievoorschriften. Het alternatief voor medicijnvoorschrift Heel boeiend! En omdat deze documentaire maker zelf ook arts is ook heel geloofwaardig. Ik heb er echt veel uitgehaald en ben enthousiast geworden om hier meer onderzoek naar te doen.

Dat is dus wat ik nu wil leren op de HBO. Naast veel meer de diepte in op het gebied van de anatomie en fysiologie leer ik nu ook hoe je het beste onderzoek doet. Waar moet ik op letten, welke bronnen gebruik ik? Dit vind ik ook heel interessant om te doen. En wie weet wat ik er uiteindelijk mee ga doen…misschien wel helemaal niks. Is het alleen bedoeld om een verandering bij mijzelf te beginnen. Dan is het ook goed. Maar misschien moet ik er wel veel meer mee doen. Voor de medemens…om te inspireren, op welke manier en in welke vorm dan ook. Ik loop mijn weg…samen met God en zie wel waar het op uit komt. Elke stap die ik doe wordt bevestigd in mijn hart en als het toch niet goed is, dan merk ik dat vanzelf. God is mijn graadmeter, mijn peace of mind. Het is heerlijk om zo te leven. En dat het goed is, hoe dan ook….ook als ik er mee zou moeten stoppen om de één of andere reden.

Ten diepste wil ik mensen inspireren om te veranderen en ze te laten beseffen hoe bijzonder ons leven en ons lichaam is, hoe wij kunnen samenleven met de natuur om ons heen voor ons eigen welzijn en dat van anderen. Terug naar de BRON. Terug naar de basis. En dat allemaal in het licht van de kennis en kunde die we tot nu toe hebben opgedaan en óók hebben gekregen.  Tot eer van onze Schepper.

10 thoughts on “Studeren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *